Quantcast

La Paeria i l'Obra Social 'la Caixa' endeguen un projecte adreçat a la inclusió sociolaboral de persones sense llar

L'Ajuntament de Lleida, amb el suport de l'Obra Social 'la Caixa', ha desenvolupat un projecte integral innovador d'inclusió sociolaboral i recuperació de les persones sense llar. Aquest programa consta de diferents accions i fases destinades a dotar les persones sense llar de noves oportunitats a través d'activitats vinculades a l'art i la participació social amb el propòsit final de la seva inclusió sociolaboral. Una quinzena de persones sense llar de la vuitantena que hi ha a Lleida ja s'han pogut beneficiar del projecte. Entre els mesos de juny i novembre han rebut formació especialitzada en agricultura i han pogut posar-la en pràctica en dos horts cedits per la Paeria a la partida de Rufea.

Un dels eixos fonamentals del programa, el sociolaboral, té per objectiu el suport a la inclusió laboral i la recuperació plena de les persones en situació de sense llar que es troben en un estadi final, quan estan preparades per reincorporar-se a activitats de la vida diària amb total autonomia. Així, es potencien les habilitats que han desenvolupat al llarg de la vida, sovint amb experiències professionals o de formació, i que amb els anys vivint una situació d'exclusió social, s'havien deteriorat.El tinent d'alcalde de la Paeria i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans; el director de Banca d'Institucions de CaixaBank Lleida, Geremi Camí, i el director de l'àrea de negoci de Lleida ciutat, Ignasi Fanlo, han visitat aquest divendres un dels puntals del projecte, els dos horts de Rufea que la Paeria ha cedit a persones sense llar com a via d'inserció sociolaboral.Rodamilans ha ressaltat dues paraules d'aquest projecte que són “compartir i drets”. El responsable municipal ha explicat que el procés ha estat possible “perquè, per una banda, s'hi ha posat els recursos i, per l'altra, il·lusió”, i ha defensat que cal tendir a canviar un model assistencial per un model de drets. Rodamilans ha explicat que per a la Paeria sempre ha estat un “repte important” abordar les diferents formes amb què es presenta l'exclusió social i que “amb l'horticultura s'ha aconseguit que 15 persones hagin aprés un ofici i que d'exclusió es passi a inclusió social”. Ignasi Fanlo ha destacat la combinació que s'ha aconseguit “amb natura, ecologisme i inserció social” i que és un projecte que ha de tenir continuïtat. Al juny, l'Institut Municipal d'Ocupació (IMO) i la regidoria de Medi Ambient de la Paeria van posar en marxa una formació especialitzada en horticultura. Els quinze participants han realitzat 128 hores teòriques i pràctiques de formació i també han rebut suport professional, assessorament i la cessió de dos horts a la partida de Rufea. La formació ha inclòs pràctiques amb dos empresaris del sector al viver d'agricultors.El treball als horts ha estat, a més, un element de servei a la societat, segons ha explicat Rodamilans. La producció s'ha destinat al menjador social municipal, als pisos d'inclusió, al propi consum dels participants i s'ha distribuït a les famílies en situació de necessitat alimentària a través del programa de distribució d'aliments municipal.Un dels beneficiaris del projecte, Abdellah Bahammou, ha explicat que després d'uns anys difícils està content amb aquesta experiència que ha compartit amb els seus companys i que li ha permès formació i pràctica, estant en contacte amb la terra. El projecte global es planteja en tres direccions: la detecció de situacions de risc a peu de carrer, la participació social i l'empoderament a través de l'art i la inclusió sociolaboral. L'Obra Social 'la Caixa' ha aportat 10.000 euros a aquesta iniciativa. L'objectiu final del projecte, que finalitza al novembre del 2015, és aconseguir la inserció laboral d'aquestes persones en un sector molt present a Lleida, ja sigui per l'autoocupació i l'emprenedoria a partir de la posada en marxa de projectes cooperatius en l'agricultura o bé com a potencials professionals assalariats qualificats en aquest sector.