Quantcast

Hillary Clinton domina el debat entre els aspirants demòcrates als Estats Units

Hillary Clinton va fer gala de la seva experiència i va destacar per la seva serenitat i aplom durant les més de dues hores que va durar el debat entre els aspirants del Partit Demòcrata per a les eleccions presidencials de 2016. A Bernie Sanders i Martin O'Malley els va servir per guanyar crèdit amb intervencions destacades.

Després de l'entonació de l'himne nord-americà a càrrec de Sheryl Crow, l'exsecretària d'Estat va arrencar el debat prometent lluitar per reduir la desigualtat al seu país , així com per apujar el salari mínim i que sigui equitatiu entre homes i dones.

També va expressar el seu desig d'atorgar a les famílies baixes per paternitat , la concessió encara depèn de les pròpies empreses i va demanar un nou acord amb les comunitats de color dels EUA per acabar amb les tensions racials i el sistema carcerari, on ingressen en major proporció negres i llatins.

El discurs encesa de Sanders , paladí del " socialisme demòcrata ", ha apostat per una " revolució política "i no va dubtar a assegurar que el Congrés nord-americà no és el que regula a les corporacions de Wall Street," sinó que és Wall Street qui controla el Congrés ".

El senador ha subratllat que les grans corporacions controlen la política del país malgrat les mesures del Govern del president Barack Obama per regular el sistema financer després de la crisi de 2008.

" Va ser un error demanar a la classe mitjana que pagués el deute de Wall Street ", va afegir el senador, fort valedor d'enfortir les lleis per augmentar el control en el sistema bancari nord-americà.

" En una economia com la nostra està malament que el 57 per cent dels nous ingressos vagin a parar a l'1 per cent de la població ", ha afegit, en al·lusió a les butxaques més benestants, als quals ha criticat també per sufragar les campanyes electorals dels aspirants a la Casa Blanca.

Així mateix, Sanders va defensar l'exempleat de la CIA i de l'Agència de la Seguretat Nacional (NSA) Edward Snowden per "educar" els joves nord-americans en els seus drets.

En matèria de immigració , va ser l'exgovernador de Maryland Martin O'Malley qui va fer les propostes més progressistes.

" Necessitem entendre que el nostre país està fet de l'arribada de nous americans, som una nació d'immigrants ", ha apuntat O'Malley, que va avançar que ampliaria l'abast de les accions executives d'Obama, que beneficien actualment a 5 dels 11 milions d'indocumentats que viuen al país.

D'altra banda , Clinton, Sanders i O 'Malley van carregar durament contra el poderós grup de pressió armamentístic Associació Nacional del Rifle (NRA).

" És hora que tot el país es posicioni en contra de la NRA ", va destacar Clinton. Els tres aspirants van coincidir a ressaltar la importància d'implantar un exhaustiu sistema de revisió d'antecedents per controlar en mans de qui acaben rifles i pistoles.