Quantcast

El TSJA decideix que la jutge Alaya deixi d'instruir els ERO

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) ha acordat avui, per unanimitat, que la jutge Mercedes Alaya no instrueixi el cas dels ERO ni cap de les altres macrocausas que va començar, com els cursos de formació, un cop que va aconseguir la plaça de l'Audiència de Sevilla que va sol·licitar.

En el seu acord, el TSJA considera que la mesura de suport al jutjat d'instrucció 6 de Sevilla, que instrueix els ERO i la seva titular des de juny és María Núñez, quedi limitada a la comissió de servei que ja ve desenvolupant el magistrat de reforç Álvaro Martín, segons ha informat l'Alt Tribunal en un comunicat.

La decisió del TSJA se sotmet "a la consideració del Consell General del Poder Judicial", l'òrgan que té l'última paraula sobre les comissions de servei judicials i que al juny va proposar dues comissions de servei per al jutjat, una per a Alaya i una altra perquè Álvaro Martín es fes càrrec dels assumptes ordinaris.

La comissió aprovada pel Consell concedia a Alaya la instrucció dels ERO i el delicte societari de Mercasevilla, però a la magistrada li va semblar insuficient i va demanar que li donessin també els cursos de formació i els avals de la Junta a empreses, encara que finalment no pot instruir cap cas.

Per fer valer la seva idoneïtat com a instructora en totes les macrocausas , Alaya va remetre un escrit al Consell en què desqualificava a la seva successora per la seva "estreta amistat" amb el conseller andalús de Justícia, Emilio de Llera, i dubtava dels seus coneixements per a la instrucció penal. < / p>

Després d'analitzar i valorar les circumstàncies que s'han produït en aquest cas, el TSJA proposa que la mesura de suport judicial quedi limitada a la comissió de servei que ja exerceix Álvaro Martín, que quedarà integrat plenament en el reforç per la tramitació de les diligències prèvies dels ERO, els cursos i els avals.

"Tot això, sense perjudici d'altres mesures de reforç i de col·laboració futura" , precisa el TSJA .

La Sala de Govern de l'Alt Tribunal "entén convenient el pla de reforç inicialment dissenyat" per al jutjat d'instrucció 6, "però ha de variar per les especials circumstàncies que concorren, determinades per vicissituds posteriors al primitiu acord de 23 de juny ".

El TSJA, en la seva nota de premsa, no explica les" especials circumstàncies "que concorren en aquest cas.

Després d'aquest acord, Alaya va remetre l'escrit crític amb Núñez , que al juliol va dividir el cas dels ERO en contra del criteri que sempre va sostenir la seva antecessora.

La instrucció dels ERO la va començar Alaya el gener del 2011 i acumula 263 imputats, entre ells els expresidents socialistes andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán al costat de diverses desenes d'alts càrrecs de la Junta d'Andalusia, comissionistes d'asseguradores i treballadors que van cobrar ajudes sense complir els requisits.

Després l'escrit crític d'Alaya, el TSJA va demanar al poder judicial que valorés la "falta de voluntat de col·laborar" de la magistrada amb Núñez, encara que no va proposar un canvi en la comissió de servei que s'havia aprovat, el que s'ha posposat fins ara i per al que s'ha esgrimit que la causa dels ERO es va dividir el juliol passat.

En un altre escrit, Alaya també criticava al jutge que ella tenia de suport , Álvaro Martín, i retreia al TSJA que prengués les mesures de reforç "sense tenir el menor coneixement" de la situació del jutjat ni de les macrocausas que instruïa.

Aquests escrits, segons han assenyalat fonts judicials, han estat els que han provocat el retard en la decisió sobre el destí de Alaya, que, mentrestant, treballa en la secció setena de l'Audiència, la qual resol els recursos dels ERO.

La jutge Núñez, per la seva banda, va remetre un altre escrit en el qual assegurava que no necessitava a Alaya al jutjat i que sí requeria més funcionaris per les nombroses macrocausas que es tramiten.