Quantcast

Constipats, l'enemic de l'hivern

La baixada sobtada de temperatures, i la manca de defenses faciliten les infeccions víriques responsables en gran majoria dels constipats. Febre, tos, mal de coll i malestar físic són alguns dels símptomes d'aquesta infecció.

Però, que podem fer per evitar-los?

La doctora Júlia Martínez Illescas explica que la clau està en les defenses. Mantenir el sistema immunològic fort és crucial per combatre les infeccions víriques. El punt més important és l'alimentació, i la ingesta de la vitamina C explica la metgessa, «des de fa un cert temps s'ha constatat que la flora microbiota intestinal n'és en gran part la responsable.

Una altra de les mesures preventives és evitar en la mida del possible el contagi. Per aquest motiu és cabdal la higiene de les mans així com evitar tossir sense posar les mans al davant i no compartir gots o begudes, en definitiva limitar el contacte amb les persones contagiades. Els mocadors de ús únic són els mes recomanats per evitar que es propaguin els virus. Els metges un any més insisteixen en no automedicar-se, en aquest sentit Martínez Illescas ens recorda que l'ús indiscriminat dels antibiòtics no serveix per curar els virus «no tan sols és inútil contra els virus si no que a més ens fa resistents». En aquest sentit la doctora destaca el fenomen de la tuberculosis «ens estem trobant amb pacients resistents que ja no podem tractar amb antibiòtics de primera generació, és un problema de salut mundial».

La doctora insisteix en el fet que quan un refredat es complica cal visitar al metge i explica també que hi ha gent amb més predisposició a refredar-se, per exemple els pares amb nens petits. Per aquests darrers la solució passa per un increment de la vitamina C, una bona hidratació i molta paciència.