Quantcast

Felipe VI assegura a Europa que pot comptar "amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat"

En la seva primera intervenció davant del ple de l'Eurocambra, reunit en una sessió solemne a la seva seu d'Estrasburg, el monarca espanyol va animar així mateix a construir "una Europa renovada per a un temps nou en un món diferent", un "apassionant repte "que la UE ha d'afrontar , segons ha insistit, amb la seguretat que" no hi ha alternativa a una Europa unida ".

" Tinguem confiança a Europa: tinguem confiança en nosaltres mateixos, els europeus " , va concloure el Rei un extens discurs en què va advocar per construir una UE "més integrada", per dotar la Unió d '"un nou impuls polític" i formular "un nou ideal" que "mobilitzi els ciutadans a favor de la integració i del projecte d'unitat ".

Després de defensar el caràcter irreversible de la moneda única i la necessitat de" llançar un senyal clar i inequívoc que els problemes socials es troben al centre "del projecte europeu, va instar a respondre al "esgarrifós patiment" dels refugiats que arriben a la UE "des de la generositat, la solidaritat i la responsabilitat", perquè, segons va afirmar: "No podem defraudar- ".

Les paraules del monarca van ser subratllades amb aplaudiments dels europarlamentaris en diversos moments, com quan va recalcar que" Europa és on els espanyols volíem estar, on ens mereixíem estar i on romandrem sempre " o quan va proclamar: "No és possible concebre Espanya sense Europa ni Europa sense Espanya ; Sóc europeu perquè sóc espanyol ".

Del total de 751 parlamentaris, una desena d'eurodiputats -pertanyents a IU, ICV, Bildu, ERC, Alternativa Galega i Nova Esquerra Catalana- es va absentar del ple abans de la intervenció del Rei, en senyal de rebuig a aquesta visita del Monarca, i va exhibir en els seus escons una pancarta amb el lema "Salut i República", una bandera republicana espanyola i una altra independentista gallega.

Després de reafirmar la seva "fe a Europa" , el Rei va recordar que l'Espanya democràtica s'ha basat en una "ferma i sincera voluntat d'entesa entre els espanyols" i s'ha sustentat en la Constitució, "el gran pacte que defensa, preserva i empara els drets i llibertats dels ciutadans" i "protegeix als pobles d'Espanya en l'exercici de les seves diverses cultures i tradicions".

A continuació, sense al·ludir expressament al desafiament independentista a Catalunya, va afirmar: "Europa s'ha construït sobre la voluntat de sumar i no restar , d'unir i no dividir, de saber compartir i ser solidaris; tinguin, així doncs, senyories, la seguretat de poder comptar amb una Espanya lleial i responsable cap al projecte europeu, unida i orgullosa de la seva diversitat ".

Sobre la crisi migratòria i l'arribada de refugiats sirians a les fronteres de la UE, va reclamar "instruments de col·laboració" amb països veïns per evitar "els desplaçaments massius , la violència o la inseguretat", i alhora ha demanat generositat i solidaritat per respondre als centenars de milers de persones que fugen del fanatisme i persegueixen "un projecte d'esperança".

En recordar els efectes de la crisi, amb "taxes molt elevades de desocupació" , ha recordat que "són molts els sacrificis que han hagut de fer els espanyols per tornar al camí del creixement econòmic i la creació d'ocupació "i va cridar a llançar des de la UE un senyal inequívoc que, per a la Unió, és una prioritat aconseguir nivells elevats d'ocupació, educació , salut i protecció social.

Davant el risc de "complaença" o "conformisme" pel que ja s'ha aconseguit a Europa, va advertir així mateix sobre la necessitat de dotar la UE d'un "nou impuls polític ", amb" nous i alts objectius ", que permeti enfortir la legitimitat democràtica, millorar el" bon govern de la Unió "i avançar cap a" una veritable comunitat política reforçada ".

En aquest context, ha reclamat "preservar i fer efectius" valors "avui qüestionats i amenaçats" , com la llibertat, la igualtat, la solidaritat, la dignitat d'homes i dones, el pluralisme i la defensa dels drets humans .

En matèria econòmica, va cridar a impulsar un "marc rigorós" de supervisió pressupostària ia aprofundir en la unió bancària, mentre que, en l'àmbit de les relacions exteriors, va animar a configurar a la UE com "un actor global "compromès amb la pau, els drets humans i l'eradicació de la pobresa, amb una política comuna de seguretat i defensa" més ambiciosa i generosa "