Quantcast

La CE preveu que Espanya incomplirà els objectius de dèficit en 2015 i 2016

La Comissió Europea (CE) considera que Espanya incomplirà els objectius de reducció del dèficit públic marcats per la UE , a la vista del projecte de pressupost per al pròxim exercici presentat, i per això li demana que prengui les "mesures necessàries ".

"L'anàlisi de la Comissió confirma el risc d'incompliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement tant en 2015 com en 2016 , com ja vam dir a la primavera "a quedar-se amb un dèficit del 4,5% i el 3,5% del PIB, respectivament, ha dit avui el comissari europeu d'Afers Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, en una roda de premsa posterior a la reunió de l'Eurogrup.

Això suposaria que el país sobrepassaria en 3 i 7 dècimes seus objectius, respectivament.

Davant d'aquesta situació, la CE recomanarà demà formalment a Espanya que executi "estrictament" el pressupost de 2015 i que prengui les "mesures necessàries en el procés pressupostari nacional per assegurar que el pressupost de 2016 complirà" els objectius, segons Moscovici.

A més, a la llum d'aquest risc i que l'esborrany pressupostari no inclou dades completes dels governs regionals , es convidarà a les autoritats a enviar una actualització pressupostària poc després que es constitueixi el nou Govern resultant de les properes eleccions previstes pel 20 de desembre.

Aquesta actualització haurà de tenir en compte l'opinió de la CE "per complir completament amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement", va afegir el comissari gal, que ha exposat el seu plantejament als ministres d'Economia i Finances de l'eurozona durant l'Eurogrup.

Per la seva banda, el ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos , va mostrar el seu convenciment que Espanya complirà les fites marcades.

"El comissari Moscovici ha comentat la seva opinió, diu que hi ha un risc d'incompliment del pressupost. Jo posteriorment he explicat que estem absolutament convençuts que l'any 2015 anem a complir l'objectiu del 4,2% del PIB tenint en compte l'evolució d'ingressos i despeses públiques ", ha assenyalat.

Això ajudarà a que Espanya tingui una bona posició per aconseguir també la meta de 2016 , que és del 2,8% del PIB.

"I segurament, demà veurem en la comunicació (de la CE) és que el que es va a demanar a Espanya és que el nou Govern faci una actualització d'aquest pressupost quan hi hagi un nou Govern ", ha apuntat.

De Guindos va afirmar que la discrepància entre les comptes que estudia el Govern espanyol i les de Brussel·les per al 2015 és "molt petita i té a veure fonamentalment amb taxes de creixement".

Tots els països han de lliurar els seus comptes per al 15 de octubre, i el 5 de novembre la CE presentarà les seves noves previsions macroeconòmiques que serviran de base per analitzar els comptes dels països.

Posteriorment, es discutirà en la reunió de l'Eurogrup del 23 de novembre, tot i que llavors el Parlament espanyol ja s'haurà dissolt i hi haurà aprovat prèviament els comptes per al 2016.