Quantcast

Xavier Sardà No demano permís per opinar sempre dic el que penso

Xavier Sardà porta tant de temps en el món de la televisió que ja ha marcat a més d'una generació, encara que feia molt que no tornàvem a veure-li al capdavant d'un programa com a presentador. Acostumats a la imatge de tertulià polític en els temes que concerneixen a la independència de Catalunya, el periodista canvia de registre per presentar tots els diumenges a les 21:30 hores a Discovery Max el programa ' ADN MAX ', dedicat a la ciència i al món viral de les noves tecnologies, acompanyat de Martina Klein, Marta Márquez i Carlos Còrdova.

Hauria d'haver més continguts de ciència a la televisió?

Jo crec que a la televisió hi ha d'haver de tot, com en una nevera, i pot oferir moltes coses. Jo que sóc un boig dels reportatges en blanc i negre de la II Guerra Mundial no puc pretendre que quan pas per La 2 o per algun canal d'història tothom a casa meva vegi això, així que a qui li interessi un programa del cor o un programa de ciència doncs bé, hi ha d'haver de tot. No sóc molt seriós en aquest sentit.

El món de la ciència, per desgràcia, està bastant copat pels homes, ¿van a donar visibilitat a les dones científiques?

Sí clar. Ara està d'actualitat precisament perquè s'ha fet una reivindicació de les dones científiques espanyoles, perquè n'hi ha i existeixen, però sembla que és només d'homes. Ridícul. Hi ha hagut moltes dones que han fet història, mira la pobra Marie Curie, que va acabar de radioactivitat fins al cap. També m'agrada la idea d'un matrimoni científic, em sembla apassionant i insòlit.

¿Fan un mal ús de la tecnologia dels joves?

Els xavals que des de petits ja es mouen amb una pantalla tàctil ja que és una dinàmica mental per despertar com més aviat millor, així que fantàstic, però qualsevol addicció és dolenta. Em sembla al·lucinant que amb només dos anys ja saben fer servir un mòbil, saben el que els agrada, i nosaltres que dibuixàvem en un paper una cara rodona. Ara bé, si aquesta persona és addicta, és responsabilitat dels pares. Ara diuen que els grans directius de Silicon Valley porten els seus fills a escoles no informatitzades perquè deuen estar farts.

Tornaria a fer un format com 'Crónicas Marcianas'?

No. Ho vaig fer vuit anys, m'ho vaig passar fantàstic, el país i el públic també perquè estaven aquí cada nit, hi va haver moments gloriosos, juntament amb altres dolents, és una època en la que m'ho vaig passar bomba, però no. Cada tram de la vida té el seu afany i ara faig aquest projecte perquè em ve de gust.

Les xarxes el critiquen molt per canviar de 'teleporqueria', com consideren a 'Crónicas Marcianas', a un periodisme molt més crític.

Això és absurd. Quan feia ràdio, donava xerrades polítiques i debats. La gent s'oblida que a 'Crónicas Marcianas' va estar el no a la guerra i de les crítiques que fèiem des del programa al govern d'Aznar. Això em va donar més d'un disgust.

Ara que ja ha passat la ressaca electoral de Catalunya, creu que hi ha solució per als ciutadans catalans que no volen ser independents i per als que sí?

No tinc la solució a un conflicte perquè sinó no seria un conflicte. Jo he votat en consciència, no sóc sobiranista, però el govern espanyol ha fet vexacions i confusió de missatges que han generat una gran expectativa de la independència. Ni sé com acabarà això.

Parla de conflicte, ho han generat els polítics?

Els polítics han de solucionar problemes, però he vist que últimament creen conflictes, si.

Hi ha un problema de convivència influenciat per prejudicis?

Entenc que sempre dic el que penso sense ofendre a ningú. No demano permís per opinar, em prenc la meva llibertat. El que tingui prejudicis que els tingui, jo no, sóc molt crític.

A qui li agradaria veure al capdavant de la Generalitat i del Govern d'Espanya?

Cares noves. Compte que els esdeveniments poden ocasionar que el senyor Mas i el senyor Rajoy ho tinguin una mica difícil. Ja ho veurem.