Quantcast

Atac a MSF: Obama ordena investigar el bombardeig a un hospital a l'Afganistan

No sembla probable que es faci terra sobre d'un incident que, de nou, deixa en molt mal lloc la coordinació dels atacs a l'exterior de les forces armades dels EUA a suport i assistència dels seus aliats. I és que el president Barack Obama va ordenar aquest dissabte una investigació del "tràgic incident" a Kunduz, Afganistan, que va deixar 19 morts l'hospital de Metges Sense Fronteres.

El mandatari trasllat seus "més profund condol" al personal mèdic i els civils que van morir o romanen ferits després de l'atac liderat per forces nord-americanes. Obama va afegir que ha ordenat al Departament de Defensa una investigació per "tenir tots els resultats abans de fer un judici definitiu sobre les circumstàncies de la tragèdia" .

Les paraules d'Obama no són les úniques que criden l'atenció sobre aquest error i les trucades víctimes col·laterals eufemísticament. El secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-Moon, va exigir també una investigació imparcial de l'atac dels Estats Units. Ban va expressar la seva "ferma condemna de l'atac" i va exigir "una investigació intensiva i imparcial que exigeixi responsabilitats" .

Molt més dur va ser l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Drets Humans que després d'exigir la investigació, va afegir que l'incident pot constituir un "acte criminal" . " Els agents militars internacionals i afganesos tenen l'obligació de respectar i protegir els civils en tot moment i les instal·lacions mèdiques i els seus professionals són objecte de proteccions especials ", va afirmar el seu director, Zeid Ra'ad Al Hussein, en un comunicat.

El Departament de Defensa dels Estats Units ha assegurat aquest dissabte que l'àrea objecte de l'atac havia patit "intensos enfrontaments" durant els últims dies que l us efectius nord-americans que donen suport a les Forces de Seguretat de l'Afganistan "estaven operant en els voltants, igual que els talibans" , en paraules del seu secretari, Ashton Carter. El secretari de Defensa va expressar el seu condol a les víctimes i els seus familiars "mentre determinem què va passar exactament".

Obama aposta per seguir "col·laborant amb el president Ghani, el govern de l'Afganistan " i els seus aliats internacionals per donar suport a les seves forces de seguretat " en el seu treball per garantir la seguretat del país ". No obstant això, la mort de 19 persones, entre elles 12 metges i infermers de l'organització humanitària i set dels seus pacients, pot incrementar la pressió sobre els EUA en Afganistá n, on el govern local s'ha vist obligat a justificar, després de 14 anys de conflicte, el cost de l'estratègia nord-americana en vides civils.

Segons Nacions Unides, Estats Units és responsable de l'1% de les morts civils a l'Afganistan, un total de 19.368 des de 2009 .