Quantcast

La píndola anticonceptiva masculina està més a prop

Fins ara era lloc comú que els mètodes hormonals anticoncepctivos provats en el cas del que homes eren infructuosos. Un fracàs de les farmacèutiques, bé sigui per les seves contraindicacions seus efectes secundaris o la seva ineficàcia. A nular a milions d'espermatozoides que a més es renoven contínuament semblava una 'cacera' impossible en comparació amb el conmbate davant l'ovulació femenina. Però això ha estat fins ara, quan es veu la llum al final del túnel.

Tot i les dificultats, segueixen existint grups d'investigadors a tot el món que treballen en noves idees per apropar al home la responsabilitat de gestionar la seva fertilitat. L'últim dels avenços en aquest camp ho anuncia aquesta setmana a la revista Science un equip d'investigadors japonesos. Liderats per Masahito Ikawa, professor de la Universitat d'Osaka, expliquen com han identificat una proteïna específica de l'esperma que es podria utilitzar com a diana per anul·lar temporalment la capacitat d'aquest líquid per fecundar òvuls.

Els científics havien identificat l'important paper d'una proteïna coneguda com calcineurina en la fertilitat masculina. No obstant això, les diverses versions d'aquesta proteïna produïda en els testicles complicaven la tasca d'identificar el paper de cadascuna d'aquestes versions en la fertilitat masculina i la consegüent possibilitat per interrompre-la. L'equip japonès va observar que els ratolins que tenien apagat el gen PPP3CC eren capaços de tenir sexe, però no deixaven prenyades a les seves parelles. Els espermatozoides, desactivats per una mutació de la calcineurina, no nedaven bé i ni tan sols fecundaban els òvuls quan s'introduïen en ells per fecundació in vitro.

Després, Ikawa i els seus col·legues van prendre fàrmacs que se sap que bloquegen la calcineurina com la ciclosporina i els van provar en ratolins sans, que van perdre la fertilitat quatre o cinc dies després de l'administració. Quan van deixar de prendre la droga, van tornar a ser fèrtils en una setmana.

Alguns fàrmacs bloquegen el mecanisme que permet l'ejaculació
Aquesta troballa suggereix que la calcineurina es podria utilitzar com una diana eficaç per produir un anticonceptiu oral masculí. No obstant això, Ikawa reconeix que encara han de trobar un altre fàrmac per bloquejar aquesta proteïna. La ciclosporina, que s'utilitza per baixar la guàrdia del sistema immune en casos de trasplantaments d'òrgans i reduir així les possibilitats de rebuig, tindria massa efectes secundaris. "Necessitem desenvolupar un fàrmac que es dirigeixi específicament a la calcineurina de l'esperma", afirma el científic japonès.

Aquest enfocament s'afegeix a altres alternatius als tractaments hormonals que s'han provat fins ara. Al desembre de 2013, un grup de la Universitat Monash, a Austràlia, presentava una altra feina en ratolins en què van aconseguir bloquejar el mecanisme que activa l'ejaculació sense impedir l'orgasme. Aquest tipus d'investigacions podrien reactivar l'interès de les companyies farmacèutiques pel desenvolupament d'anticonceptius masculins, encara que com opinava en aquest mateix diari Modest Rei, de la Societat Espanyola de Contracepció, és possible que hi hagi "una doble mesura que afecta el desenvolupament de la igualtat en mètodes anticonceptius ". "La iniciativa privada no veu necessari avançar en la píndola masculina i aconseguir l'equiparació de responsabilitat", concloïa.