Quantcast

Rato va tornar al jutjat per declarar per les seves presumptes comissions il·legals

Rato va acudir amb el seu advocat amb el seu advocat a les instal·lacions de l'institut armat perquè dimecres passat els investigadors de la Guàrdia Civil que investiguen la causa li lliuressin una notificació perquè acudís a declarar. Què buscava el jutge? Pel que sembla, la majoria de les preguntes van tractar sobre els pagaments realitzats a Rato per l'empresari Alberto Portuondo Coll per un muntant de 835.000 euros, una quantitat de diners que es relaciona amb comissions pagades al expolític per les centrals de mitjans Zenith i Publicis per l'adjudicació en 2011 de les campanyes de publicitat de Bankia, entitat presidida per Rato.

Quina va ser la funció de l'empresari Portuondo? El propietari de la societat Albisa ja va ingressar a Prison fa un mes i mig, per que aquella empresa va actuar com a intermediària en el supòsit suborn. Des de comptes vinculades a Albisa es va ingressar tal quantitat de diners separadament en les comptes d'empreses lligades a Rato a través de testaferros , com Kraadonara, radicada al paradís fiscal de l'illa de Guernsey (Regne Unit).

L'empresari ja va comptar al jutjat a l'agost que els pagaments a Rato es van fer en muntants de 40.000 euros al mes durant al voltant de dos anys, com informa el diari El País . L'empresari, detingut l'agost passat quan tornava a Mèxic, país on té la residència, va manifestar que els pagaments eren la contrapartida per una sèrie d'assessoraments verbals que li va fer Rato, segons fonts de la investigació. Un extrem que no ha estat proveu en cap moment.

Cal recordar que, a més, en aquesta causa està imputat també un advocat de Sotogrande (Cadis) del qual se sospita que és qui va assessorar a Rodrigo Rato per formar l'entramat societari en què l'exvicepresident va arribar a cobrar una mica més de sis milions d'euros provinents de l'estranger des de 2006 ja fins l'any passat.