Quantcast

Les claus del crim de Assumpta

Potser ningú descobreixi mai la veritat sobre el crim de Assumpta. La veritat és fugissera, mostra cares diferents a cada observador, i la seva cruesa només la coneixen a fons els qui la van viure. Als altres sempre se'ns escaparà alguna cosa. Però a partir d'aquest dimarts 84 testimonis, 60 pèrits i un jurat popular tindran la responsabilitat d'aproximar-se el màxim possible a aquesta veritat, de saber quant va ocórrer en els dies previs a aquell 21 de setembre en el qual el cos de Assumpta va ser descobert per una parella que passejava per una pista forestal a Teo, La Corunya. De saber si els seus pares són culpables. Si hi ha un motiu.

Es tracta d'un judici esperat. Dos anys després del crim la mort de la petita segueix commocionant als veïns de La Corunya i de tot Espanya. I, encara que des del primer moment la sospita va recaure sobre els seus pares, tot el que envolta el cas és confús i estrany.

Fiscalia i acusació particular asseguren que els pares es van posar d'acord per acabar amb la vida de Assumpta i la van asfixiar després d'haver drogat. Podrien ser condemnats a una pena de fins a 18 anys de presó.

Aquestes són les claus del cas:

Les contradiccions de Rosario Porto:

Quan va aparèixer el cos de Assumpta els pares ja havien denunciat la seva desaparició. Però els investigadors de seguida van sospitar de la mare a causa de les seves pròpies incongruències en les seves declaracions, ia alguns indicis. Per exemple, una càmera de seguretat va gravar la mare i la filla juntes al cotxe hores després que aquesta hagués desaparegut segons la versió de la seva mare.

Porto sempre ha defensat, però, la seva innocència i, per tant, la del seu marit; s'aferra la versió del segrest i la participació d'una tercera persona.

Una dia després que la mare, el pare, Alfonso Basterra, va ser també detingut i imputat.