Quantcast

Eleccions a Catalunya: PP, Podem i Unió, els perdedors dels comicis en clau plebiscitària

Podem ha collit en les eleccions celebrades aquest diumenge a Catalunya, en què concorria al costat d'ICV i EUiA a la candidatura Catalunya Sí que és Pot, un dels seus pitjors resultats en uns comicis autonòmics, a l'haver obtingut un 8,91 % dels vots -amb el 97% del escrutinio- i haver quedat en el quart lloc , després Junts Pel Sí, Ciutadans i el PSC i empatat en escons amb el PP.

En concret, Catalunya Sí que és Pot és la candidatura encapçalada per Lluís Rabell amb la qual Podem mesurava la seva força per primera vegada en uns comicis autonòmics a Catalunya, ha obtingut al voltant de 355.200 vots -amb el 97% del vot escrutado- i 1 1 escons, per sota dels 13 seients amb els quals ja comptaven els seus socis de coalició al Parlament català, ICV i EUiA.

El partit de Pablo Iglesias va aconseguir arribar a un modest tercer lloc en la majoria de comunitats autònomes que van celebrar comicis el passat 24 de maig, així com en les andaluses de març, encara que no va aconseguir donar el sorpasso al PSOE. En aquesta ocasió torna a quedar per darrere dels socialistes i també de Ciutadans , un partit que compta amb gairebé deu anys d'experiència a Catalunya, i té representació al Parlament des de 2006. < p> Per la seva banda, el PP pateix una patacada però 'Gènova' va posar l'accent en el fet que els separatistes han "fracassat". La llista del PPlogró a les eleccions catalanes 11 escons, vuit menys que els que va obtenir fa tres anys, una pèrdua de suports que ha capitalitzat Ciutadans (C 's) , ja que el partit d'Albert Rivera gairebé triplica els seus diputats (de 9 a 25). Davant d'aquest patacada electoral, a 'Gènova' posen l'accent en que els separatistes han "fracassat" en quedar per sota del 50 per cent dels vots.

En concret, el PP ha aconseguit 340.675 vots, un 8,48 per cent, quedant relegat a cinquena força política, lleugerament per sota de la llista 'Catalunya sí que és Pot' en què està integrada Podem i només per sobre de la CUP , que ha aconseguit 10 diputats al Parlament català enfront dels 3 que va obtenir fa tres anys. Des de 1992, any en què el PP va obtenir 7 escons, no havia aconseguit un resultat inferior als 12 escons.

DURÁN POSA EL SEU CÀRREC A DISPOSICIÓ DEL PARTIT < p> Però la patacada de major transcendència, per la seva rellevància futura, els va protagonitzar Unió Democràtica de Catalunya (UDC) que va quedar fora del Parlament a les eleccions catalanes d'aquest diumenge, en aconseguir 100.809 suports ciutadans ia falta del 0,49% dels vots. El partit nacionalista va arribar al 2,51% de representació , xifra que es queda a les portes del 3% exigit per la normativa electoral per tenir representació.

Aquests resultats arriben després de la seva separació de Convergència Democràtica, formació amb la que havia guanyat ininterrompudament totes les eleccions catalanes des de la Transició, obtenint la majoria absoluta el 1984, 1988 i 1992. A mb aquests resultats, el líder hist'ñorico de la formació democristiana, Josep Antoni Duran i Lleida va posar el seu càrrec a disposició del partit .