Quantcast

L'independentisme suma majoria absoluta en escons, però no aconsegueix el 50 per cent dels vots

L'independentisme ha sumat avui majoria absoluta en escons a les eleccions autonòmiques celebrades a Catalunya a les que els sobiranistes havien donat caràcter plebiscitari . No obstant això, s'han quedat per sota del 50 per cent dels vots . Amb l'escrutini molt avançat –89,55 per cent -, la coalició de la qual Artur Mas formava part ha aconseguit 62 escons, quedant-se a 9 escons de la suma de CiU i ERC a 2012 i tant el seu futur com el seu projecte dependrà dels 10 escons que ha aconseguit la CUP , sumant 7 als que ja tenia.

Un dels grans triomfadors de la jornada ha estat < strong> Ciutadans , que ha pujat de manera espectacular en passar de 9 escons a 25 ; el PSC , liderat ara per Miquel Iceta, ha registrat una rebaixa de 4 escons i s'ha situat en les dades que li donava l'enquesta del CIS, 16 parlamentaris; el PP s'ha enfonsat en passar de 19 diputats autonòmics a 11, mentre que Cat Sí que és Pot , el partit recolzat per Pablo Iglesias, s'ha quedat molt per sota dels resultats obtinguts per ICV –una de les forces que integraven aquesta coalició– fa tres anys: llavors van ser 13 i ara, 11 .

Tot i les paraules d'Artur Mas, després de conèixer els resultats electorals, en les que assegurava que l'independentisme ha guanyat en aquests comicis, la veritat és que la suma del resultat dels partits independentistes s'ha quedat per sota dels obtinguts en els comicis de 2012, tant en escons com en vots. Sí que és cert que en escons aconsegueixen, juntament amb la CUP, majoria absoluta al Parlament, si als 62 escons de Junts se sumen els 10 de la formació d'Antonio Baños.

Però si es compten escons com volia Artur Mas, aquest nombre és menor que el que sumaven en 2012, que era de 74. I si el que s'expliquen és vots, el percentatge també és menor, ia més està per sota del 50 per cent dels vots. Fa tres anys, els independentistes catalans sumaven el 49,18 per cent dels suports, mentre que avui, quan anava escrutat el 82,93 per cent de vots escrutats, sumaven el 47,48 per cent.