Quantcast

Raúl Castro denuncia el bloqueig com a principal obstacle per a Cuba

Durant la seva intervenció en el Fòrum de Desenvolupament Sostenible emmarcada en la Cimera sobre l'Agenda post-2015 que es desenvolupa a Nova York, Castro ha recordat que 188 països de les Nacions Unides s'han manifestat en contra d'aquest bloqueig .

A més, ha destacat que Cuba ha complert amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni tot i el bloqueig. " Cuba va complir els objectius de desenvolupament del mil·lenni, i va brindar la seva cooperació a altres països en desenvolupament, en diversos sectors, el que continuarem fent en la mesura de les nostres modestes possibilitats ", ha apuntat.

No obstant això, ha qualificat d'insuficient el que s'ha aconseguit fins ara. "Els avenços, quinze anys després de adoptats els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni són insuficients i desigualment distribuïts. Persisteixen, i fins i tot s'agreugen en molts casos, nivells inacceptables de pobresa i desigualtat social, fins i tot en les pròpies nacions industrialitzades ", ha denunciat.

Per això, ha advocat per un canvi d'ordre econòmic internacional per evitar els alts índexs de mortalitat en els països subdesenvolupats i escometre la problemàtica de la deute " ja pagada diverses vegades ".

El mandatari ha manifestat que " estem encara molt lluny de comptar amb una veritable associació mundial per al desenvolupament ", perquè la bretxa entre el nord i el sud i la polarització de les riqueses s'incrementen cada vegada més. Així, ha recordat que almenys 2.700 milions de persones viuen en pobresa i la taxa global de mortalitat infantil en menors de 5 anys segueix sent diverses vegades més gran que la dels països desenvolupats.

" Enmig de l'actual crisi econòmica i financera, els acabalats i les companyies transnacionals es fan cada vegada més rics i augmenten dramàticament els pobres ", ha retret. Així, ha defensat una nova arquitectura financera internacional i l'eliminació del monopoli tecnològic i del coneixement.

Pel que fa als països industrialitzats, els ha instat a acceptar el seu deute històric i exercir el principi de responsabilitats comunes, però diferenciades, perquè no es pot fer servir el pretext de la manca de recursos quan s'inverteix 1,7 milions de dòlars anuals en despesa militar, sense la reducció no serà possible el desenvolupament, ni una pau estable i duradora.