Quantcast

Catalunya decideix a les urnes el seu futur

Màxima expectació davant les eleccions catalanes que podrien canviar el futur tant de Catalunya com d'Espanya. Si els sondejos han encertat el resultat serà ajustat i, per tant, qualsevol procés que pogués iniciar es farà enmig d'una enorme tensió.

Uns 550 periodistes de 180 mitjans estrangers han estat acreditats pel Govern català per fer el seguiment de les eleccions catalanes del 27S. I un total d i 8.186 agents dels Mossos d'Esquadra, 1.703 policies locals i 143 vigilants vetllaran aquest diumenge pel desenvolupament d'una jornada electoral sense incidències a Catalunya.

Es s'espera una alta participació, no només per les opinions dels experts en sociologia electoral, sinó perquè aquesta ja s'ha incrementat en un 56% en el vot per correu , segons va revelar ahir la Generalitat.

AIXÍ ÉS LA NORMATIVA ELECTORAL

Un total de 40 candidatures es disputaran aquestes eleccions, convocades el passat agost de forma anticipada , de les quals nou corresponen a la circumscripció de Barcelona; 11 a Girona, i 10 a Lleida i Tarragona, respectivament.

Per a la jornada electoral d'aquest diumenge hi haurà 2.681 col·legis electorals –amb 8.181 meses – , que estaran oberts des les nou del matí fins a les vuit del vespre, moment en què s'iniciarà el recompte de vots.

A falta d'una llei electoral a Catalunya, l'Estatut manté la vigència de la disposició transitòria quarta del Estatut de 1979, que fixa en 135 el nombre de diputats – per convertir els vots en escons s'aplica la fórmula de Hondt–, i estableix que les quatre circumscripcions electorals són les quatre províncies, així es trien 85 diputats per Barcelona; 18, per Tarragona; 17, per Girona, i 15 per Lleida.

El escrutini dels vots es donarà a conèixer de forma provisional el mateix diumenge a la nit , però els resultats definitius es proclamaran el octubre 4 si no es produeix cap reclamació ni recurs.

La càmera haurà de constituir-se en els 20 dies hàbils següents als comicis – fins al 26 d'octubre com a màxim- -, ia partir de llavors s'haurà de celebrar un debat d'investidura del president de la Generalitat en els deu dies hàbils següents.

El president en funcions, Artur Mas, ha de convocar en aquests 20 dies hàbils al Parlament de la XI legislatura en una sessió constitutiva que presidirà el diputat de més edat, assistit pels dos més joves en qualitat de secretaris, on s'elegirà la nova taula en vot secret.

Després del ple de constitució, els nous diputats han de triar al president de la Generalitat en un ple d'investidura després que la presidència del Parlament proposi a la càmera un candidat i convoqui aquesta cita dins el termini acordat.

Aquesta votació requereix el suport de la majoria absoluta de la cambra, que si no s'arriba a s'ha de sotmetre dos dies després a un segon debat i votació en què n'hi ha prou amb la majoria simple; mentre que si, després de dos mesos de la primera votació d'investidura no s'ha triat candidat, el president en funcions ha de convocar noves eleccions a la cambra.