Quantcast

Espanya acull el major ejercidio de l'OTAN des de la Guerra Freda

El ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha arribat a assegurar que aquest serà " probablement l'exercici més potent que ha fet l'OTAN " i serà al sud d'Europa per " donar visibilitat "a aquesta regió" com a zona fonamental "per a l'Aliança Atlàntica.

L'exercici, anomenat ' Trident Juncture 2015' , té l'objectiu principal de a diestrar i certificar a la NRF 2016, una força d'alta disponibilitat i tecnològicament preparada de l'OTAN, capaç de desplegar-on sigui necessari en un període curt de temps. Espanya liderarà el 2016 la punta de llança d'aquesta primera força d'alta disponibilitat, per al que aportarà al voltant de 4.000 militars.

Les maniobres d'aquesta tardor estaran compostes per dues fases. La primera, entre el 3 i el 16 d'octubre, tindrà per finalitat l'avaluació i certificació de l'estructura de comandament de la força de resposta de l'Aliança per a l'any vinent.

OPERACIONS TERRESTRES , marítimes i aèries

A la segona fase, la real, que transcorrerà del 24 d'octubre al 6 de novembre, es desenvoluparan diferents operacions terrestres, marítimes i aèries: una operació ofensiva terrestre, desembarcaments amfibis, llançaments paracaigudistes, accions en ambient urbà i actuació de forces d'operacions especials, entre d'altres.

L'exercici es desenvoluparà en 16 escenaris distribuïts a Espanya, Itàlia, Portugal i aigües l'oceà Atlàntic i el mar Mediterrani. Del total dels efectius participants, prop de 20.000 desplegaran en vuit ubicacions espanyoles: Saragossa, Albacete, Almeria, Cadis, Palma de Mallorca i Madrid.

L'aportació espanyola a aquestes maniobres serà de uns 8.000 militars , dels quals 4.702 pertanyen a l'Exèrcit de Terra, 2.650 a l'Armada i 516 a l'Exèrcit de l'Aire. Quant als mitjans materials, Espanya aportarà 23 carros de combat, 93 blindats, una desena d'helicòpters, 13 vaixells i una trentena d'avions, entre els quals hi haurà 12 'caces' Eurofighter.

Donada la magnitud l'exercici, les forces aliades porten anys preparant-lo, si bé l'any passat hi va haver dubtes sobre la seva realització a causa del conflicte a l'est d'Ucraïna i l'augment de les tensions amb Rússia . Finalment, les maniobres tindran lloc en les dates i llocs escollits des d'un primer moment, ja que, a més de la formació, serveixen a l'Aliança per estar preparada davant futures amenaces.