Quantcast

El jove que serà decapitat i crucificat a l'Aràbia Saudita per manifestar-

Les peticions de clemència al rei saudita, Salman bin Abdulaziz, es multipliquen. Ali va ser detingut el 14 de febrer de 2012 per la seva participació en les protestes contra la monarquia que van florir a la calor de la marcida primavera àrab. Llavors un reguitzell de càrrecs va caure sobre ell. Les autoritats van culpar d'ensenyar primers auxilis als manifestants, usar el seu BlackBerry per difondre la convocatòria i estar en possessió d'armes de foc, una acusació que sempre ha negat.

L'única prova aportada per les forces de seguretat és una confessió arrencada a força de tortures. Confinat en una centre de detenció juvenil fins que va complir els 18 anys, va rebre la pena capital al maig de 2014. Passa a més, que Ali és nebot del xeic Nimr Baqir al Nimra, un conegut reformista xiïta que també va ser condemnat a mort l'any passat per, entre altres càrrecs, terrorisme i fer la guerra a Déu.

Fa uns dies la família del jove va ser informada que el recurs presentat contra la sentència -l'últim obstacle al seu execució- ha estat desestimado.Su salvatge mort -primer decapitat i després crucificat en públic- podria ser qüestió de dies, adverteixen activistes de drets humans que denuncien un procés ple d'irregularitats. A més de les vexacions patides entre reixes, Ali va ser detingut sense ordre judicial i durant els dos anys que va passar a la presó preventiva li va ser negat l'accés al seu advocat. Només va tenir coneixement dels càrrecs que li enviaven al cadafal quan el judici s'havia iniciat. "Ali era un nen vulnerable quan va ser arrestat i va començar aquest calvari. La seva execució, basada en l'aversió de les autoritats cap al seu oncle i la seva participació en les protestes contra el Govern, vulnera la llei internacional i les normes més elementals de decència. Ha de ser paralitzada ", assenyala Maya Foa, directora de l'equip de pena capital de l'ONG britànica Reprieve. Des que es fes públic el seu imminent mort, activistes de drets humans han iniciat una campanya adreçada a governs occidentals i al rei saudita Salman implorant un incert indulto.Riad, estret aliat dels Estats Units al Pròxim Orient, és una de les potències mundials en despatxar penes capitals juntament amb la Xina, l'Iran, l'Iraq i els EUA. En el que va d'any les decapitacions públiques dictades pels seus tribunals han segat 130 vides, una xifra rècord que coincideix amb la commoció internacional que han suscitat les execucions signades per les hosts de l'autodenominat Estat Islàmic. El mes passat Amnistia Internacional va denunciar les greus anomalies del sistema judicial saudita i va demanar a les autoritats que apliquin una moratòria. En un informe titulat "Assassinar en nom de la justícia", l'organització ha advertit que el defectuós sistema saudita "facilita les execucions a una escala massiva". "En molts casos, als acusats se'ls va negar l'accés a un advocat i, en alguns, van ser condemnats a partir de 'confessions' obtingudes mitjançant tortura i altres vexacions". Entre els enviats al patíbul, figuren a més menors d'edat i discapacitats. Almenys 175 persones van ser condemnades a mort entre agost de 2014 i juny 2015, fet que suposa una persona cada dos días.La monarquia absoluta, soci clau d'Occident i líder regional a la coalició internacional contra l'IS (Estat Islàmic, per les sigles en anglès), porta dècades patrocinant i exportant la interpretació més fonamentalista de l'islam. Els seus universitats i escoles adoctrinen en el wahhabisme i les dones, privades de tot, són eternes menors d'edat. Les saudites no poden treballar, conduir, practicar esport, estudiar, sotmetre a una intervenció quirúrgica, casar-se, matricular els seus fills en una escola o obrir un compte bancari sense el permís d'un tutor varón.El fustigació a la comunitat xiïta és part del placatge que el regne exerceix sobre qualsevol llibertat, redoblat per la guerra que Riad lliura al Iemen. La minoria xiïta representa entre el 10 i el 25 per cent de la població i pateix dècades de discriminació. Des que esclatessin les revoltes àrabs en 2011, el col·lectiu -concentrat a la zona oriental del país rica en petroli, a les províncies de Al Ahsa i Al Qatif- ha protagonitzat protestes exigint visibilitat i drets, reprimides amb duresa pel Govern saudita. La imminent execució d'Ali coincideix amb el polèmic nomenament de l'ambaixador saudita davant l'ONU com a president d'un panell d'experts el Consell de Drets Humans de l'organisme internacional.