Quantcast

La cançó Aniversari Feliç ja és de tots

Un jutge nord-americà va dictaminar que Warner / Chappell Music no posseeix els drets d'autor vàlids d'una de les cançons més recognoscibles del món, Happy Birthday to You (aniversari feliç), una decisió que fa que la cançó passi a ser de domini públic.

L'esperada sentència és fruit de una demanda col·lectiva putativa presentada en 2013 per diversos artistes contra Warner / Chappell, a la recerca d'una devolució dels milions de dòlars guanyats en honoraris per la companyia durant anys.

Per emetre el veredicte, el jutge de districte dels Estats Units George H. King va haver d'investigar la llarga i complicada història de la cançó, que va començar a 1893 amb la publicació d'una melodia anomenada " Good morning to all" (Bon dia a Tots) en un cançoner per a nens de preescolar, escrit per una dona de Kentucky anomenada Mildred Hill i la seva germana, Patty.

Aquesta melodia finalment va arribar a ser cantada amb la familiar lletra de Happy Birthday to You, que Patty també va afirmar haver escrit, segons documents judicials.

Els drets d'autor de Warner es van negociar amb l'editor de les germanes Hill, la companyia Clayton F. Summy Co, posteriorment coneguda com Birch Tree i adquirida per Warner en 1988. Summy havia obtingut els registres de "Happy Birthday to You" en 1935, d'acord amb documents del tribunal.

" Els acusats ens van demanar esbrinar que les germanes Hill els van donar a Summy Co els drets de la lletra per a explotar-la i protegir-la, però aquesta afirmació no és recolzada pels registres ", va escriure King en el seu text de 43 pàgines.

" Les germanes Hill van donar a Summy Co els drets a la melodia, i els drets per als arranjaments de piano basats en la melodia, però mai cap dret sobre la lletra ", ha afegit. Warner no va poder ser contactat immediatament per fer comentaris.

" Happy Birthday to You és finalment gratis després de 80 anys " , va dir al diari Los Angeles Times Randall Newman, advocat dels artistes que inclouen a cineastes que treballen en un documental sobre la cançó. " Finalment, la farsa s'ha acabat. És increïble ", ha afegit.