Quantcast

Juncker: "Catalunya, en el si de la UE, no pot declarar la independència"

"La determinació del territori d'un Estat membre està únicament establerta pel Dret constitucional nacional, i no per una decisió d'un Parlament autonòmic contrària a la constitucinal nacional, i no per una decisió d'un Parlament autonòmic contrària a la constitució d'aquest Estat ", assegura el cap de l'Executiu comunitari en una resposta parlamentària escrita a l'eurodiputat Santiago Fisas (PP).

Juncker assenyala en la seva resposta que "no li correspon a la Comissió manifestar la seva opinió sobre qüestions d'organització interna relacionades amb les disposicions constitucionals d'un Estat membre en particular" .

En la seva resposta, Juncker recull l'article 4 del Tractat de la Unió Europea, segons el qual " la Unió ha de respectar la identitat nacional, inherent a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals " dels Estats membres, " també pel que fa a l'autonomia local i regional ". "Respectarà les funcions essencials de l'Estat, especialment les que tenen per objecte garantir la seva integritat territorial" , afegeix l'article.

Encara que Brussel·les ha evitat participar activament en el debat sobre la independència de Catalunya, especialment durant la campanya electoral, en l'última setmana, el vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis i el portaveu en cap de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas, han deixat clar en les seves declaracions que qualsevol regió que declarés la seva independència d'un Estat membre, quedaria automàticament fora de la UE .