Quantcast

La UE tanca un acord per reubicar 120.000 refugiats, amb l'oposició de quatre països

Els ministres d'Interior de la UE han aconseguit aquest dimarts un acord "per àmplia majoria" per reubicar en els estats membre a 120.000 refugiats arribats inicialment a Itàlia i Grècia , segons fonts diplomàtiques.

L'acord ha tirat endavant tot i el vot en contra d'Hongria, República Txeca, Eslovàquia i Romania. Finlàndia, per la seva banda, ha decidit abstenir-se.

El projecte inicial era reubicar 120.000 demandants d'asil procedents d'Itàlia, Grècia i Hongria, però la negativa del Govern de Viktor Orban a ser considerat beneficiari d'aquest programa ha obligat a redissenyar la proposta.

Així, s'ha establert un pla de dues fases que a la primera permetrà reubicar en els estats membre a un total de 66.000 refugiats procedents d'Itàlia i Grècia, els països més afectats per la crisi migratòria.

Els 54.000 restants previstos per a la quota hongarès quedaran en una mena de "reserva", de manera que seran reubicats en una segona fase i procediran també d'Itàlia i Grècia , sempre que cap altre estat membre sol·liciti en els propers 12 mesos acollir-se al programa perquè la seva capacitat de recepció es vegi desbordada.

Els canvis propiciats per la negativa de Budapest tot just suposaran modificacions en el nombre de places d'acollida de sol·licitants d'asil que li correspondrien a Espanya, prop de 15.000.