Quantcast

Europa canvia el sistema de repartiment de refugiats per la negativa d'Hongria i els països de l'Est

La idea era evitar un altre fracàs per alleujar en el possible el drama de la crisi migratòria. La qüestió estava a treure a Hongria del grup de països des dels quals s'envien refugiats cap a altres territoris menys afectats. Tot per voluntat pròpia. Què és el que no canvia? La xifra de 120.000 demandants d'asil que els Estats membres han de reubicar en els pròxims dos anys per compartir la pressió dels països més exposats. El bloc de l'Est només acceptarà l'esquema si queda clar que és voluntari, segons informa El País.

Davant el desafiament, i amb la pressió del temps, els ministres de l'Interior es reuneixen aquest dimarts a Brussel·les per tancar d'una vegada per totes un mecanisme que permeti redistribuir pel territori comunitari a 120.000 persones arribades en els darrers mesos als països amb major nombre d'entrades. Com articular un compromís amb aspecte violuntario però que vinculi a tots els estats?

El problema és que, com a receptora de bona part dels demandants d'asil que trepitgen terra comunitari, Hongria figurava com a país que més refugiats enviava a la resta (54.000), però refusa participar. El motiu és que, a canvi d'acceptar aquest alleujament, Hongria s'hauria de comprometre a registrar, sota supervisió d'experts comunitaris, a tot migrant que entrés al seu territori . Ocorre que aquest país, hostil cap als refugiats, assegura que no és la seva responsabilitat identificar-ja que provenen originàriament de Grècia. Les regles d'asil obliguen a registrar als sol·licitants en el primer país europeu que trepitgen.

El nou repartiment col·locaria a Hongria com a receptora de refugiats d'altres territoris, fet que rebaixaria mínimament la quota assignada a cada Estat. Així, a Espanya li correspondrien 14.588 (enfront dels 14.931 inicialment previstos).

I clar, si la idea inicial era penalitzar els països que, per circumstàncies excepcionals, no puguin assumir als refugiats, els diplomàtics han decidit suavitzar la proposta i que simplement es pugui ajornar uns mesos l'acollida d'un 30% dels refugiats que corresponguin.