Vídeo: LAlimentació de les mares durant lembaràs repercuteix en les possibilitat del nadó de patir en obe

2 de Noviembre de 2010

L'alimentació de les mares influeix directament en la probabilitat del nadó a patir obesitat. Els factors ambientals, entre els quals es troba l'alimentació de la mare, representen el 40% de les probabilitats de patir aquest mal. La predisposició genètica suposa entre un 40 i un 60%.Els especialistes de l'Hospital Sant Joan de Déu afirmen que s'ha d'equilibrar la dieta de les mares durant l'època de gestació. Aquesta dieta ha de ser d'acord amb la zona on viuen, en el nostre cas la Mediterrània. La predisposició d'un nen a ser obès, expliquen, es pot trencar amb una dieta equilibrada, una cultura de l'alimentació sana i exercici físic.Els experts asseguren que les mares obeses transmeten genèticament al fetus l'obesitat. Argumenten que en èpoques de fam, com la Segona Guerra Mundial, les mares, no acostumades a ingerir calories, transmetien aquesta malaltia als nens, que d'adults no processaven correctament els aliments i acabaven per patir excés de pes.Al nostre país, segons el Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars, el 55% de la població és sedentària i molts no s'alimenten de manera adequada a les seves necessitats. A Catalunya, un 20% de la població adulta és obesa i un 30% té sobrepès.Briselda és una jove de 19 anys que pateix obesitat. El seu cas és el d'una història de lluita constant ja des de petita ha patit un gran excés de pes. Encara que avui pesa 125 després de tres intervencions de reducció d'intestí, va arribar a pesar molt més.Ella mateixa explica que amb només dos anys la van operar d'un tumor cerebral. A partir d'aquest moment, i des que té consciència, recorda la seva imatge com la d'una nena amb sobrepès. Amb 10 anys ja pesava gairebé 100 quilos i amb 15 va arribar als 180. Amb aquest sobrepès, explica, la seva infància i adolescència van ser difícils. L'exclusió i marginació a l'escola van venir acompanyades de les dietes i la impossibilitat d'assistir als viatges escolars perquè no cabia en els avions o autocars.Briselda diu que sempre ha menjat bé i sense excessos però a causa de la seva herència genètica dels aliments li aporten molt més que a altres joves de la seva edat. Explica que la seva mare també ha tingut sempre problemes de sobrepès. Ara, i amb les tres operacions de reducció de pes, espera poder portar una vida normal.Al nostre país cada cop són més comuns les operacions contra l´obesitat. Els factors genètics se sumen als ambientals a l´hora de predisposar un nadó a patir aquesta malaltia.